Afscheid Peter-Paul van Esch

Op vrijdag 23 februari hebben de muzikanten tijdens een gezellige borrel afscheid genomen van dirigent Peter-Paul van Esch. In de afgelopen veertien jaar dat Peter-Paul dirigent van het Harmonieorkest was, is het orkest muzikaal enorm gegroeid en hebben diverse themaconcerten plaatsgevonden. Denk aan het filmconcert, Amerikaconcert ‘NKH goes America’, wijnconcert, Spaans concert ‘Pasión Española’, Engels concert ‘Great Britain, Great Music’ en Italiaans concert ‘Concerto Particolare ‘. We hebben meegedaan aan de Verrassende ontmoetingen en zijn met het orkest en aanhang met de bus naar Soestdijk gegaan om als orkest met het predikaat ‘Koninklijk’ in de tuinen van Paleis Soestdijk concerten te geven. Al die jaren heeft Peter-Paul gestimuleerd te starten met het opleiden van jeugd. Sinds een paar jaar is dit actief opgepakt en met resultaat. Zo maar een paar high lights uit de afgelopen jaren die weer naar boven kwamen tijdens de afscheidsborrel na de speech van Peter Tuerlings. Bij het afscheid van onze dirigent Peter-Paul van Esch bood Hélène hem een ‘herinnerings directiepartij’ aan met deze speech:

Peter-Paul,
Naast deze twee geschenken hebben wij, tutti, ook iets speciaal voor jou gearrangeerd, we zijn goed bezig geweest en met behulp van een aantal leden hebben we er iets moois van weten te maken, waar je trots op kan zijn. We hebben hiervoor intens met elkaar samengespeeld, het is hier en daar wat solowerk geweest, maar we hebben het met een prima slotakkoord weten neer te zetten.
Zoals je weet presteren wij het beste als de deadline in zicht komt en de druk hoog komt te staan. In zulke gevallen wist jij als geen ander over te brengen dat je er vertrouwen in had, en rust te creëren.
Deze laatste twee weken hebben wij in Finale naar jouw afscheid dit gemaakt. Het idee is zelfs in het carnavalsweekend geboren en alles is nu gelukkig net op tijd in kannen en kruiken.
De laatste jaren heb ik voor jou graag voor alle muziekpartijen en directiepartijen gezorgd.
Dit is dus de laatste directiepartij voor jou gearrangeerd, een ‘Mars van Tilburg naar Rijen’.
Zoals je wel van ons gewend bent zullen hier de nodige dissonanten in voorkomen. Een is met opzet een dissonant zoals in ‘Soldaat van Oranje’. Als ik je goed inschat zal je die wel snel ontdekken, maar mocht dit niet zo zijn, dan zal ik je vanavond ook voor de laatste keer de maat influisteren.
Peter-Paul, het ga je goed, we hopen allemaal regelmatig wat van je te horen of zien.
Alle goeds en succes met je nieuwe uitdaging!

Hélène van Dun

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave