Als medische klachten het muziek maken belemmeren

We beleven er allemaal veel plezier aan. Maar muziek maken kan ook medische klachten met zich meebrengen. Een pijnlijke rug, schouder, elleboog, pols of hand kan het gevolg zijn van een verkeerde houding of te veel oefenen. Ook gehoorverlies, gebitsproblemen of embouchuredystonie kunnen het uitoefenen van onze mooie hobby ernstig belemmeren.

Kees Hein Woldendorp, revalidatiearts en medisch coördinator van het Revalidatie Expertise Centrum voor Muziek & Dans (REC-MD) van Revalidatie Friesland, onderhoudt op de website KNMO Klankwijzer (www.klankwijzer.nl) onder de rubriek Muziekmarkt een blog over dit onderwerp.

Daarop deelt hij zijn inzichten op het gebied van gezond musiceren, beter leren musiceren en zijn ervaringen met geblesseerde musici.

Vragen en opmerkingen van lezers ontvangt hij graag als opmaat voor een volgende blog! U kunt zich via k.woldendorp([at])revalidatie-friesland.nl tot hem wenden. Ook andere muzikanten kunnen hiermee wellicht hun voordeel doen. Aarzel niet om deze blog te delen!