Cirque de Musique

Om in circustaal en clownspraat te blijven; Sapperdeflap wat hebben we het goed gedaan:

Aan de hand Jan Hermans en Peer de Graaf hebben we de afgelopen maanden en weken getimmerd aan ons eigen muzikale circus met de welluidende naam:
CIRQUE DE MUSIQUE.

De achterzijde van het zeer fraaie programmablad vertelt wie aan dit megaspektakel een bijdrage geleverd heeft. De wekelijkse repetities waren voor rekening van alle orkestleden. De twee generales beloofden ‘teen en ‘tander, maar wat, konden wij niet bevroeden.

Woensdagavond 21 oktober vond de aftrap plaats in het mooi opgeknapte theater Midi aan de Heuvelring. Dit fraaie theater roept met zijn warme plucherode kleuren het echte circusgevoel op, een matinee-ervaring in optima forma. Voor aanvang en tijdens de pauze trakteerden we ons publiek op clownswerk en jongleur-acts en daarmee kwam men opgewarmd de zaal in. Met gezonde spanning nam het orkest plaats achter het grote toneelgordijn zonder spiekgat. De zaal liep vol, de verlichting ‘aan en uit’. Het signaal voor de eerste maten van Jan Hermans. Onze inzet was ferm en overtuigend en dit hielden we tot de laatste noot vol.

Met Peer de Graaf aan het werk was het genieten voor oog en oor. Met deze flierefluiter is het altijd de vraag wanneer het orkest kan inzetten met het volgende nummer. Dat liep gesmeerd en beide partijen moesten alert blijven bij zijn clowneske fratsen.

Een goed geolied orkest als het onze speelt daar soepeltjes op in. Een keur van artiesten en beesten, de beesten geheel op vrijwillige basis, zeker niet gedwongen, paradeerden over het podium dat het een lust was. Onze jeugdige circusartiesten, twee getalenteerde turnsters werden op het nippertje gecontracteerd, zij leverden met hun radslagen en turnoefeningen een prestatie van jewelste en ze hielden de gemiddelde leeftijd van het gehele circusvolkje laag. De volgende dag herhaalde zich het programma met hier en daar clowneske en cabaret-achtige invallen van Peer de Graaf.

De muziek bleef hetzelfde. Onze prachtige zangeressen Janneke en Carlijn sloten goed aan bij het orkest, ofwel, wij begeleidden dit mooie duo zoals het hoort.

Clown Maud ondersteunde Peer tijdens zijn fratsen terwijl het orkest het ene nummer aan het andere reeg. Elk nummer had zijn eigen gevoel, we sleepten het publiek mee in allerlei circuscaperiolen.

Maar goed, aan alles komt een eind en we besloten aan ‘A brand new day’ te beginnen. Deze toegift sloot de twee dagen CIRQUE de MUSIQUE af. Dit slotnummer een, daverende apotheose met vurig elan door ons gespeeld, spoelde emotie en spanning van ons af. De plichtplegingen door Johan, sloten een mooi concert af. De twee nazitten; op piano Judith Couwenberg, dochter van Henk Couwenberg, op woensdagavond en Dixie Kliekse op donderdagmiddag sloten muzikaal af en daarna lieten wij ons culinair verwennen met een afsluitend etentje. We hadden het verdiend.

Met dank aan allen die dit moois mogelijk maakten.

Geert van Nunen