De Altklarinet

Met de start van de Bb Klarinet vorige maand, volgen nu natuurlijk alle andere klarinetten, die we bespelen. En omdat het nog niet zolang geleden is dat Els haar altklarinet heeft ingeruild voor de basklarinet, zullen we toch de altklarinet ook bespreken. De altklarinet is een stuk groter dan de Bb Klarinetten. De beker van de klarinet is daarom ook omhoog gebogen. De altklarinet wordt ook wel een transponerend instrument genoemd en staat gestemd in Es (wat betekent dat er een Es klinkt wanneer het instrument een als C genoteerde noot speelt) en is daarmee een kwint lager dan de ‘gewone’ Bb Klarinet. E klein is de laagst genoteerde noot. De altklarinet werd ontwikkeld in opdracht van de militaire orkesten omdat deze verlegen zaten om een instrument als de bassethoorn, maar met een krachtiger klank. Hij is ontstaan rond 1770. Deze klarinet noemt men ook wel de Mozart-klarinet. Straus, Mozart en Beethoven beschreven in hun muziekstukken vaak muziek voor de altklarinet.
De altklarinet bestaat uit 4 of 5 delen (afhankelijk van het merk). Hij heeft altijd een kromme metalen hals met daarop een mondstuk en hij heeft een kromme metalen beker (vernikkeld of verzilverd) die omhoog wijst. Het middenstuk is soms in één deel, soms in twee delen. De goedkopere altklarinetten van Amerikaanse merken, zoals Selmer Bundy, zijn van kunststof, ook wel ‘resonite’ genoemd. De duurdere, meest Franse merken, zoals Noblet, Buffet Crampon en Selmer Paris, maken houten altklarinetten, waarvan het middenstuk meestal in twee delen is gebouwd.
De altklarinet wordt gebruikt in klarinetensembles en in harmonieorkesten. De meeste altklarinettisten in een harmonie spelen naast de altklarinet meestal ook een Bb Klarinet of basklarinet, omdat vooral oudere muziek geen altklarinet-partijen heeft.

Hier kun je de altklarinet horen

 

 

 

 

 

 


Els en Hélène