De Anjercollecte – Klara

In de week van 19 t/m 25 mei was het de Anjeractie collecteweek. Ik heb mij bij de NKH aangemeld om mee te doen. Dinsdag was mijn eerste dag. Onwennig begon ik in de Stationsstraat. Ik ging winkels en cafés binnen om ‘een kleine bijdrage voor de Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds te vragen’. Bij Little Devil was ik nog nooit binnen geweest, maar ik werd hartelijk ontvangen. Ik kreeg zelfs een drankje cadeau. Goed begin. Zo ben ik ook het politiebureau binnen gestapt. Gelukkig had ik niet eerder een reden om er binnen te stappen. Nu wel. De mevrouw aan de balie vond het mooi dat ik kwam collecteren en ging de kamer binnen waar de agenten hun pauze hadden. Ik weet niet of er veel in de bus is gestopt, maar ik kreeg wel de toepasselijke vraag of ik me legitimeren kon. Uiteraard.

Bij een kledingwinkel op de vijfsprong was het rustig. Het viel me op dat er een hondje heerlijk rustig lag te slapen. Ik vroeg om een bijdrage en een klant hoorde mijn uitleg en zo kreeg ik van de winkelier en de klant wat voor de collecte. Ik kom zo op plekken waar ik niet gauw naar binnen ga, een herenkapper, een belshop, buitenlandse winkeltjes.
De tweede dag ben ik weer in het centrum gaan collecteren en nu op andere plekken. Zo ben ik een juwelier binnen gegaan en een mooie ouderwetse bakkerij. Ik ben café’s binnen gegaan, waar ik eerst binnen vroeg of ik een bijdrage kon krijgen voor de collecte en daarna vroeg ik of ik op het terras mensen mocht vragen. Soms stemden ze er mee in, en soms niet. Een keer heb ik een vervelende ervaring gehad. Met een glimlach en met een vriendelijke stem kun je heel wat bereiken. Als ik aangaf dat het onder andere voor de NKH is, dan gaven mensen extra. Leuk om mee te maken. Inmiddels was ik in de buurt van Factorium en Fontys voor de muziekopleiding in brede zin van het woord. Ik ben daar beide naar binnen gestapt. Bij Fontys stond de beveiliging wel even te kijken. Of het mag? Tja…? Ik kreeg het voordeel van de twijfel, omdat het voor de amateurkunst was en omdat ik het zo vriendelijk vroeg. Toen kwam de vraag, ga je ook bij de andere Fontys Hogescholen collecteren? Nee, omdat juist deze school affiniteit heeft met amateurkunst en de Anjeractie. Dat vond hij goed doorgedacht. Zo ben ik op plekken geweest en heb met mensen gesproken die ik niet eerder zo zou tegenkomen. Leuk. De bus raakte inmiddels steeds voller.
De derde dag ben ik van de Spoorlaan via de Heuvel naar de Korte Heuvel gegaan. Het was mooi weer, dus de terrassen zaten vol. In begin gaf niemand iets, of heel weinig. Toen kwam ik bij een klein zaakje aan de Heuvel, de eigenaresse zat buiten op het terras van haar eetgelegenheid. Of ze een kleine bijdrage had? Ik kreeg een briefje van 20. Zo, dat had ik niet eerder meegemaakt. Met een glimlach en nieuwe hoop vertrok ik. Op de Heuvel had ik goed beet. Ik mocht binnen en buiten vragen. Dus ik heb alle mensen afgelopen. Niet iedereen had kleingeld, dus kwam ik weer aan met mijn volgende praatje, je kunt naar 4333 het woord CULTUUR verzenden en dan wordt er 2,50 van je telefoonrekening afgeschreven. Een aantal mensen deden dat meteen, of ze maakten een foto van de tekst die ik had om zo later het bedrag over te maken.
Ik was onderweg naar een afspraak, dus de Korte Heuvel sloeg ik over, anders kwam ik te laat, maar op de terugweg, was het borreltijd. Mooi, de terrassen zaten bomvol. Ik ging weer binnen bij de eigenaar of manager vragen en ging daarna of onverrichter zaken verder of de hele zaak en het terras af. Ik kreeg een droge keel van mijn praatjes, maar het werkte, want op sommige terrassen waren mensen al hun portemonnee aan het pakken terwijl ik aan hen niks had gevraagd. Ze hadden al door waar het over ging. Leuk. Opeens gingen de kerkklokken van de Heuvel luiden, mocht ik nog harder praten. Het bracht ook wel hilariteit met zich mee. Aan het einde van de Korte Heuvel, was mijn collecte bus goed zwaar geworden. Na twee uur was het goed. Ik had vermoeide benen, een droge keel, maar een blij gemoed. Leuke ervaringen en gesprekken opgedaan en een volle bus.
Een tip voor de volgende keer, is een collectebus met een chipmogelijkheid een optie, want niet veel mensen hebben cash bij zich en een smsje sturen is niet altijd handig.

Klara