De muziektip van Bram

Met muzikale toewijding neem ik het stokje van Klara graag over voor mijn muziektip. Allereerst ben ik, maar uiteraard iedereen van de NKH, weer hartstikke blij dat we na een half jaar afwezigheid weer muziek ´’mogen´’ maken. De coronatijd is voor iedereen een lastige periode geweest. De maatregelen vanuit de regering, onzekerheden rondom repetitieruimte. Op veel fronten gaan we met de vereniging weer een zonnigere toekomst tegemoet, nu de maatregelen mogelijk voorlopig van de baan zijn. Het bestuur heeft laten zien dat ze niet voor ´’één gat te vangen zijn´’ en de eerste repetitie op 10 juni bij Boerke Mutsaers heeft voor velen van u weer het muzikale NKH bloed doen laten stromen!
Het begin is gemaakt onder leiding van onze enthousiaste dirigent Peter Spierings die maar meteen de eerste repetitieavond op het ritme van Leonard Cohen Hallelujah door de zaal dirigeerde. In tijden van het EK voetbal en de corona versoepelingen heb ik een tweetal muzikale gedichten uitgekozen. Mijn tip luidt: `Laat angsten en onzekerheden van het afgelopen half jaar in het blauwe licht van u afglijden en zorg met elkaar weer voor nieuwe ´’Toekomstmuziek´’ naar elkaar maar vooral met elkaar.`

Het eerste gedicht heet:

Rhapsody in Blue

Het gedicht is voor vele van ons een bekend stuk van George Gershwin. Dit gedicht dateert uit 1972 en is geschreven door Willem M. Roggeman. Het gedicht neemt je mee in de wereld van een pianist. Waar het begint op het blauwe water op de zenit van zijn ogen tot hij uiteindelijk zijn handen verwarmt aan de hete klanken van ‘Summertime”.

O blauw water
op het zenit
van mijn ogen
de piano schept een duivels genoegen
in haar duivels ritme
the man i love
is daar
o man
o porgy
porgy and bess
de pianist is plots zijn handen kwijt
daarom speelt hij met zijn tong
op het klavier
van zijn tanden
rhapsody
so  blue
inderdaad
zo angstig blauw
als de dauw
aan de wimpers van
george gershwin
hij warmt in armoe zijn handen
aan de hete klanken
van Summertime

Mijn tweede gedicht heet Toekomstmuziek waarin ik in mijn tip al meer heb aangegeven. Dit gedicht is geschreven door Arthur Lava en komt uit: Bravissimo (1994)

Geef mij de ballade uit de Hades
of een opgewekte blues, ik swing op elke
hiphopversie van Vivaldi, mijn smaak
kent geen limiet, dus leve het licht ontvlambaar
geuzenlied, de wals voor weduwen en wezen,
de bloedeloze stierenvechtersrapsodie.

En vanzelfsprekend zweer ik bij de alchemie
van een schlager voor goede zeden
of een nocturne voor de ochtendmens.

Maar wat bovenal moet worden aangeprezen
is een marsmuziek, jawel een marsmuziek,
die de mensheid van marcheren zal genezen.

Bron:
www. gedichten.nl
categorie: muziek.

Ik wil graag het stokje overdragen aan Els.

Bram