De muziektip van Henk

Met het oefenen van je instrument heb je altijd behoefte aan oefenmateriaal. Natuurlijk oefen je de stukken die we in de Harmonie spelen, maar je wil ook wel eens andere dingen spelen. Misschien zelfs in samenspel met een ander instrument. Een hele goede bron is het internet. Via Pinterest krijg ik vaak suggesties toegestuurd. Ik oefen op mijn niveau ook op piano en via Pinterest krijg je veel stukken aangeboden die de moeite waard zijn om uit te printen. En als Pinterest je voorkeur snapt, en dat duurt niet lang hoor, dan krijg je steeds gerichter iets toegestuurd. Vaak is het bruikbaar wat er in staat. Dus dat vind ik een aanrader.

Je kunt ook op internet snuffelen naar gratis muziek, free sheets. Zo ben ik terecht gekomen op de site 8notes.com. Een hele bruikbare site waar veel bladmuziek gratis is te downloaden en voor heel veel instrumenten,  in allerlei genres. Een echte aanrader!

Een heel andere tip is hoe je je motivatie voor muziek maken kunt vergroten. Welnu, ik ben een paar jaar geleden begonnen met een ventielinstrument te oefenen. Mijn aandacht ging uit naar een bariton. Via Marktplaats ben ik de boer opgegaan en via althoorns (inmiddels weer verkocht), drie baritons (alweer een verkocht) ben ik uitgekomen op een heel mooie euphonium. Door een ander instrument te bespelen ben je weer helemaal in de oefenmodus en elke keer dat je oefent kom je weer een stukje verder. Dat heeft mij veel plezier opgeleverd in het muziek maken en motivatie om te oefenen, zelfs al heb je een keertje niet zo’n zin. Want je weet, elke keer dat ik oefen, word ik beter. En je hebt, omdat je al een instrument bespeelt,  een voorsprong. Je kunt muziek lezen en als je het, net zoals ik, bij eenzelfde soort mondstuk houdt, is het inblazen geen probleem. Voordeel daarbij is, dat je best snelle resultaten kunt boeken en dat je een goed niveau  kunt bereiken op je nieuwe instrument. Iets wat op de piano een heel ander verhaal is …

Graag geef ik het stokje door aan Ruud

Henk Couwenberg