De muziektip van Klara

Nadat ik het stokje had overgenomen van Ruud moest ik even nadenken welke muziektips ik kan geven. Er kwam een mooie gelegenheid op mijn pad. Ik heb de generale repetitie van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam mogen bijwonen! Gjon’s Tears van Zwitserland met het nummer ‘Tout l’univers’ vond ik erg mooi, maar het deed me ook aan Arcade van Duncan Laurence denken. Wat bleek, beide nummers zijn geschreven en geproduceerd door de Nederlander Wouter Hardy. Nog een extra Nederlands tintje bij het Songfestival. De vakjury zag dit nummer als winnaar. Terecht, vind ik zelf. Door het publiek is de uitslag anders geworden. Italië won met een hardrock nummer van Måneskin met de titel ‘Zitte E Buoni’. Niet mijn smaak, ook al houd ik best van stevige rock muziek. Dan vond ik Finland met de groep Blind Channel met de titel ‘Dark Side’ mooier. Misschien ook, omdat er flinke trommels werden gebruikt en ik ben van de percussie. Portugal, The black Mamba met het nummer ‘Love is on my side’ vond ik ook mooi, een rustig eenvoudig nummer vergeleken met de andere finalenummers. Geen echte poespas, maar gewoon het nummer met passie uitvoeren. Het is bijzonder om zo’n songfestival van dichtbij te mogen meemaken. Het geluid vond ik in de zaal beter dan via de televisie thuis. De hele show met belichting, beelden, geluid en ornamenten waren een lust voor het oog en oor. Ook de sfeer in het publiek is mooi en bijzonder. Zeker na ruim een jaar Corona en alle maatregelen die erbij kwamen. Ook al waren er maar 3.500 mensen in de zaal, het leken er heel veel. Gelukkig was iedereen getest en als het goed is, is iedereen ook negatief getest. Vijf dagen na de show komt de tweede test. Een goede maatregel, maar ik hoop dat het snel niet meer nodig is. Ik had het niet willen missen, deze unieke ervaring. De laatste keer dat het Songfestival in Nederland werd gehouden was in 1980. Toen was ik nog een broekie. Het nummer van Jeangu Macrooy ‘Birth of a new age’ heeft niet gewonnen, dus volgende keer zal het Songfestival niet in Nederland plaatsvinden, maar in Italië. Echter het nummer van Jeangu heeft een statement dat misschien wel meer gaat opbrengen dan een winnend lied op het songfestival. Bewustzijn van het koloniaal verleden en rassenscheiding. Black Lives Matter. Het spreekwoord ‘yu no man broko mi’ betekent letterlijk ‘je kunt mij niet breken’ en slaat op de Surinaamse halve cent; de kleinste munteenheid, die je dus niet kunt halveren. In Amerika zijn ze erg blij dat dit nummer zoveel in de publiciteit is gekomen. Mooi dat muziek veel kan brengen.

Ik geef graag het stokje door aan Bram!

 

Gjon’s Tears  ‘Tout l’univers’

https://www.youtube.com/watch?v=jznH_fltcYA

 

Blind Channel  ‘Dark Side’

https://www.youtube.com/watch?v=fOPGxQ4fgVw

 

Jeangu Macrooy  ‘Birth of a new age’

https://www.youtube.com/watch?v=o3Da5cr2fTs