De muziektip van Ruud

Tientallen jaren brachten wij Pasen door aan de Côte d’Azur, inclusief Bach’s ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ en Paasvuur ceremonieën. Het is er dan altijd prachtig voorjaarsweer. Op de boulevards waar de decadentie van af druipt, flaneert de plaatselijke bevolking in opengeslagen dikke bontjassen of hebben hun strandtenue al uit de kast getrokken.  Aan de Promonade d’Anglais in Nice vind je onder andere het fameuze hotel Negresco van de Nederlandse architect Niemans, die vooral in Parijs enorm veel gebouwd heeft. In de tuin aan die promenade staat een beeld van Miles Davis, gemaakt door Niki de Saint Phalle, een Franse kunstenares, bekend van de vele pompeuze en vooral ook kleurrijke creaties van polyester en plastic. Het is een af- en aanrijden van Rolls Royces, Porsches, Lamborghini’s en Ferrari’s. Een schril contrast met onze Mini en tentje op de camping bij Agay. Ook erg leuk. Van Miles Davis wist ik toen nog niks. Natuurlijk had ik ‘Kind of Blue’, de beste jazzplaat aller tijden, en ‘Flamenco Sketches’ al wel grijs gedraaid. Met de komst van YouTube, iets meer dan vijftien jaar geleden, ging een wereld naar allerlei podia open. Ik ontdekte live opnames van concerten uit de hele wereld. Heerlijke door-de-war-muziek. Maar hiervoor moet je toch echt eens luisteren naar ‘Human Nature’. Ik heb gekozen voor een versie van Davis met Chaka Khan uit 1989 in Montreux.
https://www.youtube.com/watch?v=xZ5E4Jo3lpU

Het nummer is van Toto. https://www.youtube.com/watch?v=nQjW9Zyf-R0 (begint vanaf 1.20min) en bekend geworden door Michael Jackson.

Ook de moeite waard is een opname met verschuilende strings van het Stringspace String Quartet. https://www.youtube.com/watch?v=hHCiYt2viY4.

Mocht je er geen genoeg van krijgen, dan zijn er nog talloze andere opnames die ook erg goed zijn. Als toegiftje: ‘Human Nature’ van Madonna, ben ik ook al fan van https://www.youtube.com/watch?v=XPL_qGqSJxA. Dat is nog eens wat anders hè??

Ik geef graag het stokje door aan Klara!

Ruud Damen