De Nieuwe Koninklijke Harmonie ontvangt de Tilburg Trofee en Gouden Penning

Tijdens het Openingsconcert van de Nieuwe Koninklijke Harmonie op 28 januari reikte burgemeester Theo Weterings de Tilburg Trofee uit, ter gelegenheid van haar 175 jaar jubileum. Ali Amras, bestuursvoorzitter van de sociëteit NKH, nam hem in ontvangst. Henk Couwenberg, voorzitter van de NKH afdeling Muziek, ontving de Gouden Penning uit handen van Joop van de Meulenreek, namens de KNMO en de BBM.

Openingsconcert
Fantastisch! Met een overvolle concertzaal met enthousiaste muziekliefhebbers begon het jubileumjaar 2018 ter gelegenheid van het 175 jarig bestaan van de Nieuwe Koninklijke Harmonie. Een geslaagd Openingsconcert op 28 januari in Theaters Tilburg, verzorgd door het Seniorenorkest Tilburg en het Harmonieorkest NKH, bijgestaan door de solisten Janneke de Beer, Carlijn Kanters en Gino Politi. Het Opstaporkest en Sax-O-13 maakten er in de foyer een geweldige sfeer van. Vele muziekliefhebbers genoten van de prachtig gespeelde muziekstukken door glunderende muzikanten.

Tilburg Trofee

Burgemeester Theo Weterings kwam na het concert het podium op om de Tilburg Trofee uit te reiken. Hij onderstreepte het belang van de sociëteit met de diverse orkesten die tot de Afdeling Muziek behoren. Er wordt veel energie gestoken in het onder de aandacht brengen van muziek bij de jeugd. Dat gebeurt met muziekproeverijen’’ voor basisscholen in samenwerking met Art Fact. Hierbij maken kinderen volop kennis met instrumenten door te voelen, bekijken en uit te proberen. In 2014 werd reeds gestart met de werving van jongerenaanwas door opleidingen aan te bieden vanuit Factorium. Met trots wordt gewerkt aan het formeren van een wijkorkest NKH. Niet meer vanuit de buitenwijken van Tilburg naar Factorium, maar in de binnenstad; op een fijne plek om in de eigen vertrouwde wijk samen leren muziek te maken. Zo wordt doorstroom gecreëerd vanuit het wijkorkest naar het Opstaporkest, om vervolgens een plekje te krijgen in het Harmonieorkest. Reactie Ali Amras: “Wij, als NKH, zijn enorm trots dat wij kunnen bijdragen aan de verbindende muzikale sfeer in de stad en gaan met zoveel mogelijk partners door op de ingeslagen weg. Bedankt Tilburg!”

Penning
Namens de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie en de Brabantse Bond van Muziekverenigingen onderstreepte ook de heer Joop van de Meulenreek, voorzitter KNMO, het belang voor de stad en overhandigde de Gouden Penning aan Henk Couwenberg, voorzitter van de Afdeling Muziek van de NKH. “Het is bijzondere mijlpaal, dit 175 jarig bestaan. Het onder de aandacht brengen van muziek bij de jeugd maar vooral ook de maatschappelijke functie van muziek, zoals de NKH die zich ter harte neemt, verdient deze penning.” Het Seniorenorkest treedt namelijk ook regelmatig op in verzorgingshuizen; muziek haalt herinneringen boven, maakt blij en brengt een gemoedelijke en vaak feestelijke sfeer.
Daarmee vervult de NKH ook de sociale rol. Reactie Henk Couwenberg: “Ook ik zeg muziek verbindt, samen spelen geeft een bijzonder gevoel. We zijn blij dit te kunnen uitstralen in Brabant. Bedankt!”.

Anja Eijkemans

Op de website www.annemariesmulders.nl is een map ‘Nieuwe Koninklijk Harmonie 175 jr’ aangemaakt met daarin een kleine selectie van elk evenement in het Jubileumjaar van de NKH.

Wil je de hele reportage zien en/of een bestelling doen?

Klik dan op “bestellen” in de menubalk en dan verschijnt de bijbehorende OYPO-bestel site www.oypo.nl/annemariesmulders en kun je de volledige reportage bekijken en desgewenst een bestelling doen.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.