Eindexamen van Irene

Op dinsdag 23 juni mocht ik mijn eindexamen spelen op het conservatorium in Tilburg. Op dat moment moest ik laten horen wat ik de afgelopen vier jaar op mijn opleiding heb geleerd, en dat was me toch een partij spannend! De voorbereiding voor dit examen begon al ruim een jaar geleden. Ik wilde het eigenlijk met orkest doen en dat kost iets meer tijd qua organiseren dan met ‘gewone’ pianobegeleiding. Ik wist al vrij snel welke stukken ik wilde gaan spelen . Samen met mijn docent heb ik gekeken naar mogelijk repertoire, maar hij heeft me in de uiteindelijke keuze helemaal vrij gelaten. Ik heb daardoor de bladmuziek en partituren relatief snel kunnen regelen. Uiteindelijk ging door Covid-19 dat hele feest niet door, dus moest ik mijn plannen een beetje omgooien. Mijn repertoire bleef wel hetzelfde, dus ik hoefde niet opeens andere stukken in te studeren. Ik heb er bewust voor gekozen om onbekende werken te spelen. Als je aan klarinetwerken denkt dan denk je snel aan Von Weber, Mozart en Brahms, maar het repertoire voor klarinet is (bijna) eindeloos en de drie werken die ik heb gespeeld zijn weinig bezongen parels in het klarinetrepertoire. De afgelopen maanden naar het eindexamen toe kon ik, zoals iedereen die muziekles heeft, geen fysieke lessen krijgen. Gelukkig konden we via beeldbellen alsnog de lessen door laten gaan, hoewel dat toch wel heel anders is dan gewone lessen. Wel heb ik de laatste weken veel met de pianist kunnen repeteren en met hem heb ik veel kunnen werken aan samenspel, intonatie en muzikaliteit.
Al met al ben ik in ieder geval erg blij dat ik gewoon mijn eindexamen heb kunnen spelen en dat de mogelijkheid er was om het live te streamen. Het was hoe dan ook een zeer bijzondere ervaring die ik zeker niet snel zal vergeten en dat ik me door het concert nu Bachelor of Music mag noemen is een hele mooie bijkomstigheid 😉.

Irene

Op de repetitie van 25 juni bood Anton aan Irene ‘Corona-proof’ een boeket aan namens het Opstaporkest.