Harmonieorkest speelt tijdens de bevrijdingsdienst in de Mariakerk

 

Donderdag 24 oktober

Voor de (generale) repetitie zochten we donderdagavond de Mariakerk aan De Schans in de wijk Heikant  op. Een heilige mis voor onze Poolse stadgenoten was nog gaande en dit liet ons wat langer in de sacristie verblijven, waar diverse devotionalia hun leven slijten. Al pratend kwam de Suisse, de ordebewaker voorbij. Deze man van enig aanzien was vroeger de taak toebedeeld om orde te houden tijdens de heilige missen. Een grap was snel gemaakt:
“De Paus in Rome heeft er wel drie”, zo wist men: “De 3 Suisses” Maar snel gingen we over tot de orde van deze donderdagavond. Terwijl stoelen door de twee Peters nauwgezet werden geïnstalleerd zochten we onze vaste plekken op. Alles wat we in de afgelopen weken hadden geleerd en afgeleerd werd in praktijk gebracht. Voorzichtig vonden we “Een slechte generale…”

Zondag 27 oktober

De Viering in het kader van 75 jaar bevrijding en de geboortedag van Peerke Donders met medewerking van de  Nieuwe Koninklijke Harmonie Tilburg  met voorganger van de dienst  A. Belavendran o. praem (Ordinis Praemonstratensium) van de orde der Praemonstratensers en Pastor van de dienst Thea van Blitterswijk.
Parochie Heikant – Quirijnstok schrijft:
“Op 27 oktober 2019 is het exact 75 jaar geleden dat Tilburg door soldaten van de 15e Schotse Divisie werd bevrijd. De Heikant was een van de eerste wijken van Tilburg die door genoemde divisie werd bevrijd. Aan dit feit zal op deze dag door de Norbertijnenparochie in de Mariakerk aan de Schans (Heikant) in een eucharistieviering aandacht worden besteed. Deze ‘bevrijdingsdienst’ zal worden opgeluisterd door het orkest van de Nieuwe Koninklijke Harmonie onder leiding van dirigent Peter Spierings. Naast stemmige klanken, zal ook de muziek van o.a. Vera Lyn, bijna onlosmakelijk verbonden aan de bevrijding, ten gehore worden gebracht. Tevens wordt in de dienst de geboortedag van Peerke Donders, ook 27 oktober, herdacht.”

Het werd een bewogen zondag in Tilburg. Allereerst maakten we ons op voor een nagenoeg vlekkeloze uitvoering en samengekomen in de sacristie bouwden we een saamhorigheid op die zijn weerslag vond in de druk bezochte kerk. Achter het altaar gezeten ontwaarden we flarden tekst over onze Schotse bevrijders.  Dat bleek de opmaat voor een groots Tilburgs gebeuren. Militair materieel reed door onze stad en vele handen gingen op elkaar voor de legergroene stoet waar vele oudgedienden, veteranen, in meereden. De Tilburgse doedelzakband ‘Dutch Pipes and Drums’, de voormalige ‘Scotjes’ gaven uiteraard acte de présence.

Na een prima ouverture-vertolking van ‘ La Vita è bella ‘ werden de twee nieuwe stukken na één repetitie keurig gespeeld. De ‘Battle Hymn of the Republic’ en het stemmige ‘The Mission’ kwamen er goed uit, terwijl we via het wereldbekende ‘Sentimental Journey’ aan ons laatste werk kwamen: De medley ‘Vera Lynn Forever’, waarmee we eindigden op ‘The white cliffs of Dover’. Na het dankwoord van de Pastor overviel een welverdiend luid applaus het Harmonieorkest van de Nieuwe Koninklijke Harmonie. Tijdens het kopje koffie/thee achteraf mochten we de complimenten ontvangen.

We hebben het goed gedaan.

Geert van Nunen