Hoe gaat het met onze Harmonie deel 2

De vorige keer heb ik uitvoerig verhaal gedaan van de geschiedenis over het wel en wee van onze Harmonie van de laatste tijd. Een tijd waarin we te maken hebben en hadden met een aantal problemen, die alweer deels zijn opgelost (bijvoorbeeld de afscheiding van het Seniorenorkest). Maar een ander probleem was de huisvesting. Vanwege de verbouwing kunnen we tot minimaal het einde van het jaar niet terecht in de Stationsstraat. En het volgende probleem was de repetitie op donderdagavond. Omdat de nieuwe horeca-uitbater op donderdagavond zijn ruimte nodig heeft, kunnen we niet meer op de donderdagavond terecht. Wel is ons aangeboden om de maandag te benutten, want dan is immers het Kessels museum en de horeca niet open. Maar helaas kunnen dan acht leden  en de dirigent niet, dus dat probleem is nog niet opgelost. Inmiddels heb je kunnen lezen dat we, in ieder geval gedurende de verbouwing in de Stationsstraat, onderdak hebben gevonden bij Boerke Mutsaers. BM heeft de beschikking over drie zalen waarin we  zouden kunnen repeteren. Een er van is lang en wat smal, dus het minst geschikt maar de andere twee voldoen goed. Raymond, de uitbater, is ons zeer ter wille en we hebben er alle vertrouwen in dat we hier een goede stek hebben gevonden. Het zou kunnen dat we, vanwege een andere bezigheid in een zaal van zaal moeten wisselen, maar dat is geen probleem. De zalen liggen vlak bij elkaar. Ook hebben we een (beperkte) opslagmogelijkheid, in ieder geval het slagwerk. En verder is er bij BM voldoende parkeerruimte, zodat je eventueel met de auto kunt komen zonder bang te zijn dat je niet kunt parkeren. Raymond verzekerde ons dat, als er pauze is, we snel bediend kunnen worden voor ons pauzedrankje. Ook na afloop van de repetitie kunnen we nog genieten van onze derde helft, alleen zal het niet mogelijk zijn om tot middernacht door te gaan. De zaak sluit om 11 uur. Wellicht kunnen we onze repetitietijden wat aanpassen, zodat we achteraf toch nog iets meer tijd hebben om iets te drinken. Maar misschien kan ik je nu alvast je vragen om na afloop niet meteen weg te gaan, maar even samen de gezelligheid op te zoeken en wat na te praten. Voor BM is het ook fijn dat ze wat omzet uit onze vereniging halen. In de Stationsstraat waren het vaak dezelfde (weinige) mensen, dus ik hoop dat je ook even blijft. Dat is goed voor het verenigingsgevoel en dat is ook belangrijk! In ons gesprek met Raymond liet hij blijken het ook op prijs te stellen als we daar een keer een concert(je) geven. Bij goed weer kunnen we uitstekend op het terras terecht voor een buitenconcert en we kunnen ook overwegen om buiten een openbare repetitie te houden (bij goed weer natuurlijk). We kunnen bij BM voor een schappelijke prijs, € 50 per avond, terecht. Dus een wederdienst is dan geen slecht idee. Natuurlijk was Raymond ook in voor een BBQ feestje en wellicht is dat geen slecht idee, om na alle ellende van de corona en de gevolgen die we samen mee hebben moeten meemaken op het einde van het seizoen een feestavond (of -middag) te organiseren.
Natuurlijk is ook het Opstaporkest welkom. Wellicht zouden we kunnen overwegen, omdat het Harmonieorkest ’s avonds wat eerder weg moet dan we gewend zijn, de repetities een half uur eerder te laten beginnen, maar dat moeten we nog bekijken. Het bestuur heeft aan het hoofdbestuur een brief geschreven, omdat we nog een antwoord aan hen schuldig waren. In die brief geven we aan dat we graag de maandag voor ons willen reserveren. Zoals ik eerder al heb gezegd, blijven we dit jaar op donderdag repeteren, maar wellicht dat zich in de toekomst  weer  mogelijkheden voordoen om toch naar de maandagavond te verhuizen. Misschien hebben degenen die nu niet kunnen in de komende tijd de gelegenheid om zich op maandag wel vrij te maken. We komen daar in de loop van het jaar zeker op terug. Maar op maandag kunnen we eventueel een sectierepetitie houden of een andere invulling van de avond verzorgen voor onze muzikanten. Ook te denken aan onze toekomstige activiteit om meer leden te werven via het zogenoemde Laatbloeiersproject. En wie weet wat voor activiteiten meer dat we op maandag kunnen organiseren. We hebben nog een hele tijd om ons daar op voor te bereiden.
Het bestuur vind het, in verband met de kosten, niet verantwoord om voor Vivace op woensdagochtend een repetitieruimte te huren. Het zou misschien wel kunnen maar dan moeten we het samen hebben over een eigen bijdrage van de Vivace leden. Tot nu toe is het nog gratis geweest ondanks dat Irene, de dirigent van Vivace, wel betaald moet worden. Als het gebouw in de Stationsstraat weer open is, kan Vivace daar waarschijnlijk weer op woensdagochtend repeteren.

Tot slot. Ik hoop dat we, na een lange rustperiode de draad weer kunnen oppakken en ons vol enthousiasme kunnen voorbereiden op het Top-2000 concert, eind 2022. Dit lijkt ver weg, maar hiervoor moeten we nog veel instuderen.

Henk Couwenberg, jullie voorzitter