In memoriam…Wim van den Aker

Vrijdag 12 mei jl. overleed op 76 jarige leeftijd te midden van zijn gezin in zijn woning te Berkel-Enschot, Wim van den Aker, echtgenoot van Fien van der Meijden, vader van Joris en Luuk, opa van zes kleinkinderen. Op 17 mei werd in een overvolle St. Lambertuskerk te Udenhout afscheid van Wim genomen en werd op zijn leven teruggeblikt door zijn zonen, zijn broer Ad en zijn buurman Ton Wentink. Wim van den Aker, boerenzoon uit een Udenhouts gezin met negen kinderen werd op jeugdige leeftijd getroffen door een nierziekte waarvan hij langdurig zou herstellen. Hij bekwaamde zich intussen in de bedrijfsadministratie en kwam na zijn herstel in dienst van de Boerenbond op de plaatselijke melkfabriek. Zijn werkzame leven zou zich daarna verder ontwikkelen via de Boerenbond, de Boerenleenbank en de Rabobank waar hij als Directeur Relaties van de VUT kon gaan genieten. Wim had altijd een brede en warme belangstelling voor het maatschappelijk gebeuren om hem heen. Hij was jarenlang de voorzitter van de Dikke Banden Race in Berkel-Enschot, waarvoor hij in 2006 de Gouden Speld van de gemeente Tilburg ontving. Hij was actief in de besturen van de Carnavalsstichting Tilburg,de KBO-Biljartclub in zijn woonplaats, de Tilburgse Revue en de Vereniging Sociëteit Nieuwe Koninklijke Harmonie. Binnen de sociëteit was hij o.a. voorzitter van de Afdeling Muziek en stond aan de basis van de oprichting van het Seniorenorkest Tilburg. Wim nam er in 2007, na 10 jaar voorzitterschap, afscheid. Als een echte familiemens bestede Wim veel aandacht aan zijn kleinkinderen, die zijn lust en leven waren. Hij was er de oppas-opa en hij knutselde ook heel wat af bij zijn zonen. Hij hield van tuinieren, van ‘buiten zijn’ en was ook vaak te vinden op het golfcourt. Wekelijks speelde hij zijn bridge- en biljartpartijen en maakte samen met zijn echtgenote reizen naar verre bestemmingen. Enkele jaren geleden werd bij Wim maagkanker geconstateerd. De medische ingreep die hij daarvoor onderging leidde wonderwel tot een herstel maar bleek ook een aanslag op zijn lichamelijke conditie. Het weerhield hem echter niet, altijd optimistisch als hij was, om het leven te leven zoals hij het gewend was, maar dan in een wat lager tempo. Eind vorig jaar werd hem een hersenbloeding fataal. De therapie die hij daarvoor volgde in het Behandelcentrum Damast in Tilburg had evenwel niet de verwachte resultaten, waardoor het uitzicht op een door hem nog gewenst leefbaar leven uitbleef. Zoals Wim het toen zelf zei: ‘t is goed zo …!

Wij zullen Wim van den Aker herinneren zoals ook zijn gedachtenisprentje aangeeft: een krachtig en inspirerend mensenmens met een groot hart en een tikkeltje brutaal. Wim is begraven op de begraafplaats achter de St. Lambertuskerk, aan de Slimstraat te Udenhout.

Ed van de Walle