Jubileumjaar NKH 2018

Zoals waarschijnlijk iedereen wel weet, vieren we volgend jaar het 175-jarig bestaan van de Sociëteit Nieuwe Koninklijke Harmonie. Al 175 jaar wordt er in Tilburg door onze Harmonie gemusiceerd. Een mooie mijlpaal, iets om muzikaal bij stil te staan. Dit gaan we volgend jaar doen via een drietal concerten.

Het eerste concert is het Nieuwjaarsconcert, dat tevens het Openingsconcert is van het Jubileumjaar. Dit concert komt in de plaats van het Eindejaarsconcert. Dit concert, vindt plaats op zondag 28 januari in de Concertzaal Het wordt georganiseerd door de commissie Openingsconcert, bestaande uit Bart Bedaux, Ton van Gool, Peter Tuerlings en Annemarie Eversdijk.
Het concert start om 14.30 u. Het Opstaporkest zal vooraf in de foyer het publiek verwelkomen. Het Seniorenorkest speelt voor de pauze en het Harmonieorkest na de pauze. Omdat het een extra feestelijk concert is, zal er zowel bij het Seniorenorkest als bij het Harmonieorkest vocale ondersteuning zijn.

Het tweede concert is een concert dat door beide orkesten van de Nieuwe Koninklijke Harmonie gezamenlijk wordt gegeven. Dit Koningsconcert vindt plaats tijdens Koningsdag, vrijdagavond 27 april,om 20.00 uur. Dit gezamenlijke orkest heeft de eer die avond de bijeenkomst voor genodigden van de Gemeente muzikaal op te luisteren. Het concert wordt o.a. voorbereid door de Muziekcommissie van het Jubileumjaar, bestaande uit Jan Hermans, Peter-Paul van Esch, Dick Kolijn en Henk Couwenberg. De beide dirigenten bereiden de nummers voor met hun orkesten. Hiernaast zijn drie data gepland om met alle muzikanten gezamenlijk te repeteren, Dit zijn:

•  Zaterdagmiddag 21 april 2018 vanaf 14.00 u in het Muziekhuis in Berkel-Enschot, de repetitielocatie van het Seniorenorkest.
    • Maandagmorgen 23 april 2018 vanaf 9.30 uur in dezelfde locatie. Dit tijdstip is de reguliere repetitietijd van hetSeniorenorkest. We hopen dat zoveel mogelijk muzikanten van het Harmonieorkest kunnen aansluiten.
    • Donderdagavond 26 april vanaf 20.00 uuur tijdens de reguliere repetitie van het Harmonieorkest. Met een beetje passen en meten hopen we alle muzikanten in de Stationsstraat te mogen verwelkomen.

De dirigent tijdens de gezamenlijke repetities en van het concert is Peter-Paul van Esch, de dirigent van het Harmonieorkest. Op vrijdagmiddag 14.00 uur is de generale repetitie in de Concertzaal. Over alle overige details ontvangt u tijdig bericht. Omdat je niet altijd alles vooraf kunt weten, zijn de tijden en data onder voorbehoud.

Tenslotte komt er nog een groots Jubileumconcert. Dit vindt plaats in het najaar, waarschijnlijk in de tweede helft van september op een zondagmiddag. De datum is nog niet vastgesteld, maar de locatie is de Concertzaal of de Stadsschouwburg,Ook dit concert wordt uitgevoerd door beide orkesten gezamenlijk.
Voor de pauze voeren we onder leiding van Peter-Paul van Esch Peer Gynt van Edvard Grieg uit. Het Harmonieorkest is reeds begonnen met repeteren hiervoor. Het wordt als een verhaal met een dertiental delen opgevoerd en onze verteller is Peer de Graaf.
Na de pauze wordt een aantal afzonderlijk nummers uitgevoerd. De opvoering hiervan wordt versterkt door diverse zangers, zangeressen en bandleden. Jan Hermans, de dirigent van het Seniorenorkest Tilburg, zal dit gedeelte dirigeren.
Al bij al wordt het een heel spektakel, waarvan we veel verwachtingen hebben. Voor de concertdatum wordt een aantal extra repetities op zondagen gepland. De voorlopige data hier zijn o.a. zondagochtend 10 en 24 juni. De definitieve concertdatum en overige informatie volgt.
Iedereen is van harte uitgenodigd om de komende tijd bij je collega-orkest repetities bij te wonen. Immers bij beide orkesten ligt hetzelfde programma op de lessenaars.

De Muziekcommissie van het Jubileumjaar wenst iedereen heel veel plezier toe volgend jaar!

Henk Couwenberg