Luna

Hoi allemaal,

Ik ben Gabriella Kools en mijn vriend heet Rick van de Graaf. Samen hebben wij sinds eind januari een Zwitserse witte herder in huis, genaamd Luna. Het is nu ongeveer een jaar geleden dat we bij het Harmonieorkest zijn komen spelen. Daarvoor zijn we ongeveer een jaar lid geweest van het Opstaporkest.

Wij voelden ons meteen thuis bij jullie, mede ook doordat er nog niemand binnen de NKH de vraag heeft gesteld waarom ik in een rolstoel zit.

Maar om aan de nieuwsgierigheid van sommigen, ook al is die nooit uitgesproken, toch een beetje tegemoet te komen zal ik dat kort toelichten. Ik ben geboren met Spina Bifida, oftewel open ruggetje. Dit is vrij snel na mijn geboorte ook weer dicht gemaakt, maar het houdt wel in dat de zenuwen die naar mijn benen gaan niet goed zijn aangesloten. Waardoor ik dus niet kan lopen.

Vanaf dat we haar kochten is Luna overal mee naar toe gegaan, dit omdat ze een assistentiehond  in opleiding is. Om precies te zijn wordt zij een ADL assistentiehond, ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Dit komt er op neer dat ze me straks gaat helpen bij mijn jas/schoenen/broek uittrekken, dat ze deuren voor me open en dicht gaat doen, dat ze op knoppen van bijvoorbeeld de lift gaat drukken etc. etc.. Kortom, het doel is dat ze mij helpt me net zo zelfstandig door het leven te gaan als de meeste andere mensen.

Nu is onze Luna  hartstikke schattig en heeft ze een erg hoog aaibaarheidsgehalte, maar om te voorkomen dat ze straks een allemansvriendinnetje wordt, is het helaas zo dat ze niet door anderen geaaid of aangehaald mag worden. Dit, zodat ze zich volledig concentreert op de taken die ze voor mij mag gaan doen. Iets wat ze zal ervaren als een spel, wat dus ook betekent dat het werk wat ze straks gaat doen beslist niet zielig is. We zorgen dat ze er plezier in heeft, en ze is nu al mijn allerbeste maatje!

Ze zal ook altijd een tuigje aan hebben waarop te lezen is dat ze een hulphond/assistentie hond (in opleiding) is, en dat ze dus niet afgeleid mag worden.

Wij hebben er vanaf het allereerste begin voor gekozen om  te gaan opleiden via Bulters & Mekke Assistance dogs, zij noemen hun manier van opleiden teamtraining. Dit houdt in dat ze mij, ons, intensief begeleiden om ons doel te bereiken. Ze komen in het eerste jaar ongeveer een keer per maand aan huis, en in het tweede jaar wordt dit zelfs vaker. Na die twee jaar doen we samen een examen en dan zijn we een heel goed en hecht team geworden. Een team dat samen, zelfstandig, overal naar toe kan en niet langer afhankelijk van mensen gaat zijn. Dus, om ons dit doel te laten bereiken wil ik jullie vanaf heden allemaal vragen om Luna niet te aaien of af te leiden. Natuurlijk mogen jullie mij altijd aanspreken als je nog iets wilt weten of vragen!

Tot binnenkort weer op de repetitie of een concert,

Met muzikale groet,

Gabriella, Rick en een pootje van Luna