Peter Spierings dirigeert het Harmonieorkest

Na het gezamenlijke Jubileumconcert dirigeerde Peter Spierings op zondag 7 oktober voor het eerst het Harmonieorkest. Zijn muzikale maidentrip startte in ‘Brasserie De Refter’ van het Woonzorgcentrum Joannes Zwijsen te Tilburg.

Zo kort na hetJubileumconcert werd een deel van het jubileumrepertoire geleend en samengevoegd met moderne werken: Poupée de Cire, Poupée de Son, La Vita è Bella, Valerie en Mull of Kintyre. Maar het eerste deel van het concert bestond uit een aantal delen uit Peer Gynt van Edvard Grieg. Deze muziek zat nog in de vingers. Het zou de eer van Edvard Grieg te na zijn als we onze beider verjaardagen zouden afdoen met slechts één concert. Derhalve was dit druk bezochte concert een juiste plaats om hem nog eens in het zonnetje te zetten met de vertolking van Peer Gynt.

Nadat we klaar waren met stemmen kon het concert aanvangen. Uiteraard startte Peter Tuerlings met zijn dank uit te spreken voor de uitnodiging en hij feliciteerde het jubilerende woonzorgcentrum met hun tienjarig bestaan. En aan het einde van de middag werd bewoonster en oud-lid van de NKH Deen Dekker gefêteerd met haar verjaardag, we speelden een welgemeend ‘Lang zal ze leven’.

Peer Gynt, de hoofdpersoon, werd op een sublieme wijze door Peter (Spierings) neergezet, en na de introductie van deze Noorse held begonnen we aan dit meesterwerk. Het ademloos luisterende publiek wist na elk deel de handen op elkaar te brengen. Hier mocht het wel, daar elk onderdeel apart aangekondigd werd. Na het laatste deel 13, ‘Wiegelied’ daalde een ovationeel applaus over het orkest neer. Tijd voor een verdiend kopje koffie of thee met een kuukske.

Tijd om na te praten, en gelukkig konden we in deze pauze ontdekken dat Willem II nog geen tegendoelpunt had geïncasseerd. Na de pauze introduceerde Peter Spiering opnieuw de stukken en deed dat met groots elan en een vleugje humor. De wat meer herkenbare muziek werd opnieuw gewaardeerd en velen toonden zelfs hun nostalgische gevoelens hierbij. Het mooie ‘Mull of Kintyre’ van Paul McCartney, het vrolijke ‘Poupée de Cire, Poupee de Son’ van Serge Gainbourg en France Galle en zelfs ‘La Vita èt Bella’ lagen nog vers in hun herinnering.

Omdat dit concert snel na het Jubileumconcert op de agenda stond kregen we ondersteuning van Marian Matijsen, Anita Caspers en Jan Nefs, leden van het Seniorenorkest, waarvoor dank. Tot zelfs na afloop ontvingen we persoonlijk complimenten. Voorwaar een fijne muzikale middag die afgesloten werd met een gezellige nazit inclusief worstenbrood, bitterbal, glaasje fris en een glaasje rood of wit.

Geert van Nunen

Klik op de foto voor een grotere weergave