Peter Spierings

Ik ben geboren op 9 maart 1971 en getogen in Amersfoort (een echte Keientrekker dus). Daar ben ik op 9-jarige leeftijd op trombone begonnen bij R.K. Muziekvereniging Wilskracht. Bij deze vereniging ben ik vanuit het aspirantenorkest, via het juniorenorkest en het ‘grote’ orkest, uiteindelijk bij het Regionaal Concert Orkest Wilskracht terecht gekomen.

In de loop der jaren werd ik steeds vaker gevraagd als invaller bij allerlei orkesten in de regio, van big band tot symfonieorkest. Daarnaast was ik ook actief in een aantal koperensembles. Na de MEAO was het dus ook redelijk voor de hand liggend om naar het conservatorium te gaan.

In maart 1997 ben ik begonnen als eerste trombonist bij het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht in Vught. Ik heb daar in totaal 5½ jaar met heel veel plezier gespeeld. In deze periode ben ik ook naar het zonnige Brabant verhuisd. Na mijn tijd bij het Fanfarekorps heb ik nog twee jaar bij het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee gespeeld; Es-bas, bariton en (bas-)trombone. Ook had ik bij dit orkest een taak als bibliothecaris en arrangeur.

Ondanks dat ik veel plezier had in het zelf spelen, leek het me ook wel leuk om als dirigent aan het werk te gaan en zelf te ‘bouwen’ aan een orkest. Daarom ben ik in 1999 voor het eerst als dirigent begonnen. Via allerlei (jeugd-)orkesten, kapellen en ook een big band heb ik heel veel ervaring opgedaan. Ik heb Ha-Fa directie gestudeerd bij Jan Schut (in Alkmaar) en bij Hardy Mertens (in Tilburg).

Ik heb inmiddels met verschillende orkesten aan diverse concoursen deel mogen nemen (ook het WMC in Kerkrade), altijd met een mooi resultaat. Verder heb ik complete shows (muziek en choreografie) geschreven voor taptoes, maar ook leuke arrangementen voor verschillende proms-, thema- en jubileumconcerten.

Op dit moment ben ik actief als dirigent bij:

• Veteranenharmonie Muziek Houdt Fit uit Schijndel
  • Harmonie St. Caecilia uit Gendt
  • Avondorkest Sint Michaël uit St. Michielsgestel
  • Muziekvereniging TOG uit Berlicum
  • La Banda uit Aarle-Rixtel
  • Projectkoor St. Petrus uit Boekel
  • Nieuwe Koninklijke Harmonie Tilburg
  • Seniorenorkest Buchestelle uit Boxtel

Sinds twee jaar verzorg ik ook Blazersklasprojecten op basisscholen, via muziekscholen en voor muziekverenigingen. Ook geef ik Do-Re-Mi lessen aan jonge kinderen (vanaf zes jaar) om ze enthousiast te maken voor de muziek en ik schrijf al jaren arrangementen op maat voor allerlei orkesten en kapellen. Dat deze hobby redelijk uit de hand is gelopen blijkt wel uit het feit dat ik inmiddels meer dan 450 arrangementen en composities heb geschreven.

Uiteraard zijn ook mijn lieve vriendin Dianne, onze (vijf) kinderen en onze hond niet uit mijn leven weg te denken. Verder vind ik het heerlijk om naar onze caravan in Duitsland te gaan, om te lezen, en uiteraard om naar allerlei stijlen muziek te luisteren. Het is en blijft nou eenmaal de allerleukste hobby.

O ja … Had ik al verteld dat ik een enorme fan ben van Queen?

Peter Spierings

Klik op de foto voor een grotere weergave