Piketpaaltjes van de afgelopen weken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het was op een donderdagavond, 26 februari 2021
Na het vastleggen van het nodige aanstaande bezoek op 4 maart aan mijn vaste kapsalon begon de hoop op betere tijden op te leven. Het ‘Wilders/Beethovenkapsel’ stond mij al even tegen. Het thuis repeteren ging ondertussen wat beter, terwijl het ‘alleen tweede partij’ spelen mij weinig plezier oplevert. Ik tracht mezelf te corrigeren, maar bij een zich herhalende fout slijp je deze er geheid in, het na-pikken blijft een grabbelton van foutieve keuzes. En … op een late avond, moe van het werken met noten en rusten, begon men op NPO-Radio-1 even na elven aan ‘Gute Nacht Freunde’. En ‘du moment’ ik hoorde dat men héél misschien de kapsalons mag openen werd ik opnieuw overmand met een nieuwe portie hoop. Ik meende al weken lang: “Ze ouwehoeren, praten veel en zeggen niets. Maar zou het dan toch?”  De afspraak voor 4 maart stond al even en nu ben ik van dat rare wilde kapsel af. Met ‘Ein letztes Glas, das ich im Stehen trinke’ sliep ik in.

Donderdag 4 maart
Bevrijd van mijn asgrijze/blonde wapperende manen blies een ijskoude wind langs mijn kale kruin. Brrr … vanavond weer niet naar de repetitie, somberde ik. Zal het toch de maandagavond worden en per wanneer? Onze bevrijding is aanstaande, zo kopte de krant en berichtten de media. Het blijft bij ‘fake news’ en complot denken. Veel meningen, geen doortastende besluiten. De tijd zal het leren en ondertussen kweek ik en enorme hekel aan bepaalde politici en hun complotdenkers. Ze gebruiken hun hersenen niet, die zitten nog in het plastic verpakt, denk ik. Ze waaien met alle winden mee.

Even later in maart
Een brief per mail van het NKH-bestuur gaf enige duidelijkheid die we nodig hadden. Blijft nog de vraag staan, die slechts door het landsbestuur beantwoord moet worden: Wanneer gaan we beginnen en op welke dag. Enkele berichten geven nog te weinig duidelijkheid maar er zal nog veel water door de Dommel en Leij moeten stromen om de geesten bij elkaar te houden. Het verstand zal uiteindelijk zegevieren. Daarna al dagen geen opzienbarend nieuws en we sukkelen richting de verkiezingen die ons danig bezig houden. Niemand doet het goed, behalve de partijen die het meer dan uitstekend doen. Maak dan maar eens een keuze. Ratio en gevoel strijden om de eer. Om nu te zeggen:  “Daar zit muziek in…?” De vorige tekst Eeterij ‘Oranje-Groen’ gaat het ons vertellen.

Ondertussen is het eind maart
Opnieuw volgen berichten van meedenkende aard. Voorstellen en ideeën zullen vorm gaan krijgen en men denkt aan een win/win situatie bij het versterken van de doelen van het Muziekhuis. Maar zorgen omringen ons en weer zal de tijd ons leren.

Begin april
Al wat voorbij komt is een vorm van komkommertijd in de nieuwsgaring. De politiek struikelt over zichzelf en de een geeft de ander natuurlijk de schuld. Maar hoe staan we ervoor met ons orkest. We vertrouwen op inzicht, wijsheid onzer bestuurders. Moge de afgelopen Pasen hen een opgeruimde geest gegeven hebben.

Ik zoek de horizon af naar piketpaaltjes, de reden om wat verstandigs te schrijven. Covid19-vaccinaties en prikdata ten spijt moeten we het hierbij laten.

Geert