Seniorenorkest begeleidt heilige mis in St. Jozefkerk

‘Zonder wrijving ontstaat er geen glans’

Dit spreekwoord dat laatst opdook zou toepasbaar moeten zijn op ons geloof. Het straalt echter niet af op het zondags kerkbezoek en alle moeite en het bezoek van hulpbisschop Rob Mutsaerts aan de Heuvelse St. Jozefkerk op zondag 5 november (viering Allerzielen/Allerheiligen) ten spijt, was de kerk amper gevuld. Allerzielen is een gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie. Het wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf. Blijkbaar herdenken wij onze overledenen op onze eigen wijze en is de functie van gezamenlijk herdenken niet meer aan de orde. Hulpbisschop Rob Mutsaerts van Bisdom Den Bosch getuigde hiervan erg duidelijk in zijn preek. Dat niet alle neuzen in dezelfde richting stonden werd duidelijk achter het altaar, waar de wrijving flexibel opgevangen werd door het orkest: “Zum Sanctus spelen jullie niet, het moet gezongen worden!!”. En aldus geschiedde. Met achteraf de complimenten van de dirigent op zak ontwaarden wij enige glans. ‘Lascia Chío Pianga’ (Laat me huilen) en ‘Soul Mates’ ‘(Zielsverwanten) speelden we afwisselend met stukken uit de ‘Deutsche Messe’ van Schubert. Kees Mayen (dirigent), Jan van de Lisdonk, Jos Notenboom, Jan Nefs en Hans Weetink namen de koorzang voor hun rekening.

Geert van Nunen