Te gast bij het koningsconcert

Vandaag, 27 april 2018, ben ik als bestuurslid van de NKH te gast bij het Koningsconcert. Dit jaar wordt dit uitgevoerd door een speciaal samengesteld Jubileumorkest van muzikanten van het Seniorenorkest Tilburg en het Harmonieorkest NKH. Het is een hele eer om aanwezig te mogen zijn.
De zaal zit vol met gedecoreerden en prominenteTilburgers, wat het heel bijzonder maakt. Het is ook alleen voor hen, en genodigden, bedoeld als cadeau van de stad. Ik zit op de eerste omloop, dus ik heb een fantastisch zicht op ‘ons’ orkest, wat is het groot. De nieuwe banners waarop te zien is dat de Nieuwe Koninklijke Harmonie 175 jaar bestaat staan mooi op het podium. De orkestleden zien er sjiek uit met hun oranje strikje op de zwarte kleding. In het programmaboekje staat een mooi stukje over het Jubileumorkest en informatie over dirigent Jan Hermans. En natuurlijk de stukken die gespeeld gaan worden, waarvan ik slechts enkele ken. Ik ben benieuwd.
Wauw, het begin is al indrukwekkend; traditiegetrouw is dat het Wilhelmus, iedereen staat. Bij de uitvoering van ‘Soldaat van Oranje’ kijk ik mijn ogen uit! Fantastische akoestiek in de concertzaal, die staat er ook om bekend, maakt sommige noten of akkoorden geweldig! De muziek golft van de ene naar de andere kant. Wat een beleving! Bij ‘March Majestic’ krijg ik kippenvel, ik ken dit stuk 😉. En ik denk ik niet alleen, ik kijk neer op de zaal waar iedereen gefascineerd toekijkt.
Dan plots het overbekende geluid van de Dutch Pipes and Drums. Waar …. oh daar, recht tegenover mij. Wat een verrassing! Zij marcheren naar een plek achter het orkest op de eerste omloop, een prachtig gezicht. Steeds opnieuw raak ik in de ban van deze best traditionele muziek. En zo worden daarna de andere muziekstukken samen ten gehore gebracht. Het lijkt me dat de dirigent iedereen onder controle heeft. Later hoor ik in de foyer, waar ik hem complimenten geef voor deze geweldige avond, dat hij hier en daar wel had gerekend op wat moeilijke momenten. Maar het ging goed! Nou, ik heb alleen maar prachtige klanken gehoord! En ja, ik moet toegeven dat ik geen kenner ben, zeker niet van klassieke nummers. Daarom was het prettig te zien dat er gekozen was voor toegankelijke muziek. De sfeer in de zaal was fijn en dat bleek dan ook aan het einde. Tweemaal een toegift en een groot applaus. Dus de muzikanten mogen trots zijn, het is hen gelukt ook mij enorm enthousiast naar huis te laten gaan! ‘Ons’ orkest schitterde op het podium; het was een prachtig optreden. Gefeliciteerd!!

Anja Eijkemans

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave