Uitje Opstaporkest

Om 10:15 uur vertrokken we met de trein richting Utrecht. Na één keer overstappen waren we bij Utrecht Centraal. Toen we in Utrecht waren wisten we trouwens nog steeds niet waar we heen zouden gaan, maar toen we bij het museum aankwamen was het al snel duidelijk. We gingen naar een muziekmuseum: Museum Speelklok. Toen we binnen waren hadden we even gekeken in het museumwinkeltje en onze jassen opgehangen. Na eventjes wachten gingen we naar binnen en kregen we een rondleiding door het museum. We kwamen langs verschillende klokken en orgels. Ook mochten we bij een orgel zelf het orgel laten spelen, draaien dus, dat was toch iets moeilijker dan de meesten van ons dachten. Toen we de rondleiding hadden gehad gingen we een soort van speurtocht door het museum doen. We moesten door het museum zoeken naar negen bordjes met vragen erop. Door middel van de antwoorden moest je rondjes inkleuren waarvan je later dan gaatjes moest maken. Toen we alle bordjes met vragen hadden gevonden en beantwoord, moesten we naar de muziekfabriek, daar kon je de gaatjes maken. Als je de vragen goed had beantwoord zou je een liedje krijgen als je hem in het speeldoosje af zou spelen. Ik vond de speurtocht heel leuk om te doen, je had trouwens voor de speurtocht ook een versie voor jongere kinderen, die was dan wat makkelijker. Na de speurtocht hadden we nog even rondgekeken in het museum en toen gingen we op de weg terug. Toen we weer terug waren op Utrecht Centraal hadden we daar bij de Burger King gegeten. Toen we daar klaar waren stapten we weer op de trein terug naar Tilburg. We hadden met z’n allen een hele leuke dag gehad.

Bo Versantvoort

——————————————————————————————————–

Op 2 februari verzamelden we ons in de stromende regen op station Tilburg Universiteit. Het was nog niet bekend waar we naartoe zouden gaan. Iedereen probeerde het te raden. We kregen één aanwijzing. Op ons treinkaartje stond Utrecht. We waren met tien kinderen en negen volwassenen. Een gezellige boel. Op Tilburg Centraal voegden Annelies en Niek zich bij onze groep. Vol energie vertrokken we naar Utrecht. Onderweg speelde Martin met Anton een steen-papier-schaarspelletje. Daarna kwam Bram met het spelletje “Ik zie, ik zie wat t jij niet ziet.” Voordat we het wisten waren we op station Utrecht Centraal. Daar namen we wat te drinken en kregen we wat lekkers te eten van Els. Met een gevulde maag liepen we door Hoog Catharijne richting …. Museum Speelklok. Ezra en Ygor hadden het goed geraden … een muziekmuseum. Daar kregen we een mooie rondleiding. Mechanische klokken maakten mooie muziek. We hoorden en zagen ook een carillon, een acrobaat, zelfs een konijn in een kool. Allemaal mechanische muziekwerken. We kwamen ook langs grote dansorgels en we mochten er zelfs aan één draaien. Alle kinderen van groot tot klein mochten meedoen. Toch mooi dat instrumenten in een meubel zijn geplaatst en zomaar vanzelf gingen spelen. Door middel van een muziekprogramma op een cilinder of een kartonnen boek werden de juiste noten gespeeld. Na de rondleiding, die eindigde met ‘Happy’ van Pharrell Williams op een zeer groot orgel, mochten we zelf op ontdekkingstocht. We konden een muziekstukje maken door op een strook papier gaatjes te maken. Zodat, als het papier door een mechanisme gaat, het muziek kan maken. Hier waren al de eerste componisten in spé bezig. Het museum is kindvriendelijk en interactief. Dat was leuk. Het mooie was dat iedereen met elkaar omging. Zo leerden we elkaar beter kennen. De persoon achter het instrument. Tegen een uur of vier zijn we weer richting station gegaan. Het was droog geworden. Dat was fijn. Om de hongerige maag te stillen hebben we op het grote Centraal Station wat gegeten bij Burger King. Met een lekker ijsje na gingen we weer de trein in. Tevreden kwamen we weer in Tilburg aan. We hebben allemaal een hele leuke dag gehad. Wat een goed idee, een uitje voor het Opstaporkest. Mogelijk gemaakt door Annelies.

Klara Linnenbank

——————————————————————————————————–

Wij hebben op zondag 2 februari met het Opstap Orkest een gezamenlijk uitje gehad. We zijn in museum Speelklok in Utrecht geweest. Dit is een museum waar de geschiedenis van de mechanische muziek tentoon wordt gesteld, bijvoorbeeld antieke straat- en kermisorgels. We zijn er samen met de trein ernaartoe gegaan en hebben op het station in Utrecht geluncht met lekkere broodjes. We zijn in de regen naar het museum gelopen en kregen daar om 1 uur een rondleiding. De gids heeft ons daar van alles laten zien. Van het grootste kermisorgel dat ze hadden tot de eerste muziek makende klokken.
Na de rondleiding hebben we nog een speurtocht gedaan om een liedje te maken en mochten we zelf nog rondlopen. Daarna zijn we weer teruggelopen naar het station en hebben we gegeten bij de Burger King met een King box. Toen was het wachten op de trein naar ‘s-Hertogenbosch. In die trein zijn we drie mensen kwijtgeraakt, omdat we naar een plaats om te zitten zochten (die er niet was). We hebben beide uiteinden van de trein gezien en zijn uiteindelijk gaan zitten op de trap. We zijn op ‘s-Hertogenbosch overgestapt naar Tilburg en in die trein vonden we elkaar weer.
Op Tilburg Universiteit stonden onze ouders op ons te wachten en was ons gezellige uitje met het Opstap Orkest afgelopen.

Pelle Slobbe

Klik op de foto voor grotere weergave