Uitstapje naar Kessels Muziekinstrumentenmuseum 15 juli

Wat is er nu leuker dan een uitje waar je ook nog iets van leert? Voor alle leden van het Opstaporkest organiseerde NKH daarom een korte excursie in het Kessels Muziekinstrumentenmuseum om het concertseizoen mee af te sluiten. Na een drankje en een koekje gingen we op pad. We begonnen bij de afdeling restauratie. Daar zagen we hoe kapotte instrumenten  worden gerepareerd. Een heel precies karwei. Daarom mochten we niets aanraken. Dat kon wel bij de afdeling instrumenten. Enkele geluksvogels mochten zelfs even spelen op de enige werkende pianola ter wereld. Uniek, want je kunt prachtige pianomuziek maken zonder je handen te gebruiken.

We hebben nog heel veel andere instrumenten gezien. De Kessels fabriek maakte vroeger namelijk bijna alle instrumenten die je kunt bedenken. Alleen harpen, accordeons en mondharmonica’s maakten ze niet. Dat weten we nu dankzij de verhalen van Hans van den Muijsenberg. Hij had een koffer vol verhalen bij de instrumenten. Hij vertelde met passie over de schitterende vleugel die als huwelijksgeschenk aan de oudste dochter werd gegeven. Over de trommel die de slag bij Waterloo heeft overleefd. Maar ook over Matthieu Kessels, de directeur van de fabriek. Een man die niet alleen zijn instrumenten liet spreken. Hij was namelijk ook als ondernemer spraakmakend. Matthieu gaf zijn arbeiders namelijk meer loon dan bijvoorbeeld de werknemers in de textielfabrieken. Zo voelden de instrumentenmakers zich verantwoordelijk voor de hoge kwaliteit van hun instrumenten. Al deze feitjes en weetjes, ditjes en datjes, maakten het bezoekje erg leerzaam en interessant.

Jos Raats