Wie is … Jan Klomp

Sinds kort zien jullie mij in het orkest zitten. Maar wie is hij eigenlijk. Ik ben Jan Klomp en ben op 13 september 1955 geboren op de Molenhoefstraat in Udenhout. Ik woon nu ongeveer veertig jaar in Tilburg en ben getrouwd met Hennie en we hebben vier kinderen. Omstreeks 1962 ben ik begonnen met muziek maken. Ik leerde spelen op een bugel in de fanfare Moed en Volharding waar mijn vader ook speelde. Op 22 februari 1967 ging de fanfare samen met Harmonie Cecilia en dit orkest heette voortaan Harmonie Moed Volharing Cecilia (MVC). Ik heb toen noodgedwongen de overstap gemaakt naar de klarinet en kreeg eerste een paar lessen van Sjaak Schoones. Kort daarna werden de lessen gegeven door de Oisterwijkse muziekschool (Chris Pennings). Maar toen ik een jaar of achttien was, ging ik liever stappen met vrienden dan optreden met de harmonie en stopte met muziek maken. Een van onze kinderen ging vijftien jaar geleden trompet spelen bij de TNT-harmonie (nu Andara) en na een paar jaar werd ik gevraagd om weer klarinet te gaan spelen. Dus heb ik les genomen bij Factorium en na twee jaar speelde ik weer mee in het grote orkest. Al snel zat ik ook in de activiteitencommissie en in het bestuur. Ongeveer een jaar geleden ben ik daarmee gestopt omdat ik het erg druk had en vond dat ik te weinig thuis kon oefenen. Ook werden de repetities op vrijdagavond voor mij een steeds groter struikelblok. Na een dienstverband van ruim 45 jaar bij Interpolis / Achmea is mijn werk nu komen te vervallen. Daardoor had ik veel tijd over die ik met nuttige en prettige dingen kan invullen. Al vrij snel kwam in me op om het muziek maken weer op te pakken en hoorde van een collega dat jullie op maandagochtend repeteren. Toen ben ik een keer komen kijken. Het orkest en de muziek spraken mij aan en ik heb me aangemeld. Zo kwam ik bij het Seniorenorkest terecht. Het is natuurlijk wel even wennen (en vooral de eerste partij is een uitdaging), maar het voelt erg goed en hoop nog veel jaren mee te kunnen spelen.

Jan klomp