Wie is… Jo Brassé

Weet iemand waar Nuth ligt? Weinigen waarschijnlijk. Het ligt vrijwel in het midden van Zuid-Limburg en ik ben er 75 jaar geleden geboren. Mijn vader speelde klarinet in de plaatselijke harmonie en toen ik tien jaar was kreeg ik ook een klarinet en mocht ik voor het eerst meespelen in de harmonie tijdens een processie. Twee jaar later ging mijn broer dwarsfluit spelen en hij werd later fluitist in het Limburgs Symfonie Orkest. Nog later ging een andere broer hoorn spelen en veel later nog een andere trombone. Ik heb meegedaan aan tientallen solistenconcoursen, was vaak invaller in harmonieën die op concours gingen, speelde in een studentenorkest maar muzikaal gezien was het het mooiste om lid te zijn van een van de Staatsmijnorkesten: muziek op het hoogste niveau. Ik heb toelatingsexamen gedaan voor het conservatorium (geslaagd) maar toen moest ik onverwachts in militaire dienst en dat was het einde van een mogelijke professionele carrière in de muziek. Later was ik even lid van een amateur symfonieorkest in Helmond. Nadat we in 1982 naar Dongen verhuisden heb ik af en toe met een pianist samen gespeeld, later met een gitarist en heb ik nog een paar maanden in een straatband in Tilburg gespeeld. Een paar maanden geleden heeft Els me enthousiast gemaakt voor de NKH en heb ik me als lid aangemeld en tot nu toe bevalt me dat goed. De NKH speelt weliswaar niet echt ‘mijn’ muziek maar dat wordt ruim goed gemaakt door samen met leuke mensen muziek te maken.

Mijn lieve vrouw is zeven jaar geleden overleden. Ik heb twee dochters, twee kleindochters en een kleinzoon. Na een aantal jaren in het jeugd- en jongerenwerk te hebben gewerkt ben ik, nadat ik de studie tot sociaal-pedagoog afrondde, overgestapt naar het HBO. Bij Avans hogeschool (en voorgangers) in Breda was ik docent, hoofd opleiding, beleidsmedewerker onderwijs, interim manager, beleidsmedewerker strategisch onderwijsbeleid en kwaliteitszorg. Rond mijn zestigste heb ik de deeltijd opleiding tot goudsmid in Schoonhoven gevolgd. Naast het ontwerpen en maken van sieraden, vul ik mijn tijd met werken in de tuin, wandelen, lezen, werken als vrijwilliger bij een zorgcentrum, lid van raden van toezicht van een stichting voor kinderopvang en van een stichting voor begeleiding en hulpverlening voor mensen met gedragsproblemen en uiteraard muziek maken.

Jo Brassé