Windkracht 6

Muziekproject Windkracht 6

Montessorischool ‘de Elzen’ , in samenwerking met Harmonieorkest N.K.H. en Seniorenorkest Tilburg

Terug kijkend naar  donderdag  26 maart denken  we met plezier aan deze muzikale dag terug.

Wat mooi, die gespannen kindersnuitjes en opgewonden  egootjes.

We spreken hier over een ochtend waar leden van zowel  Harmonieorkest N.K.H. als het Seniorenorkest Tilburg  in een gelijke verhouding getuige waren en actief deelnamen aan het Windkracht 6 project.

Zes groepen kinderen uit groep  3-4 mochten na een introductie door Annelies Ooms contact leggen met het muziekinstrument en de bespeler daarvan.
Natuurlijk en begrijpelijk stoof iedereen op Jan van Gils met zijn drumstel af.
Dat werd uiteraard in goede banen geleid, zodat niet alleen Jan het druk had,  maar ook de andere muziekinstrumenten aandacht kregen.

Met longen zo vol als de ballonnen die men opgeblazen had, kwam men gedwee en rustig op hun beurt wachtend aan de beurt.
Als het een enkeling jammer genoeg niet lukte, hoopte men bij het andere instrument meer succes te hebben.
Maar, leuk voor de kids en zelfs dankbaar voor de muzikanten lukte het bijna overal.
Bolle wangen, rode konen en veel plezier, zowel bij muzikant als bij de leerling, bewezen dat we goed bezig waren.
Hier en daar sneuvelden wat rieten en enkele rollen huishoudpapier zorgden voor schone mondstukken.

Hilarisch was het moment dat een oplettende leerling met haar mouw de bovenkant van het mondstuk en het riet probeerde te drogen20150326_134800. Haar klasgenoot huppelde trompetspelend door de gymzaal. Later bleek deze rasmuzikant aanleg te hebben voor de sax.
Het leek wel of de stoomboot binnen kwam wanneer hij weer uitademde.

Zo zorgde elk blok van een kwartier voor steeds weer nieuwe beleving aan beide kanten.

Zelfs voor de nieuwelingen onder de muzikanten was het een mooie gewaarwording en was men,  als ware het hun eigen kinderen,  attent docerend en lief met ze bezig.
Na de lunch gingen we weer onvermoeid verder en herhaalde het gebeuren zich.

Onder leiding van muziekdocent Frank Vugts werd afsluitend een korte repetitie in gang gezet en kon het concert van de kinderen samen met het orkest aanvangen.
Ouders, opa’s en oma’s waren ondertussen binnen gedruppeld en na uitleg over de voorbije weken begon het concert. Vooral het dirigeren door een jarige leerling  dwong het orkest aandachtig en oplettend te zijn. Gracieus had deze dame het orkest volledig onder controle.

Frank Vugts begon het einde van de middag aan te kondigen en het resulteerde in een heuse polonaise met als dank aan het einde 6 x 30  “Highfives” voor hem.

Saskia Vriens, van Montessorieschool ‘de Elzen’ en Peter Tuerlings van de Nieuwe Koninklijke Harmonie deden de andere plichtplegingen. Iedereen ging voldaan naar huis, concluderend:  “Een geweldig leerzame dag.”

Geert van Nunen.

20150326_135006