Historie

In 1820 werd in Tilburg door enkele vrienden het muziekgezelschap De Harmonie opgericht. Het speelde in cafés en bij speciale gelegenheden. In de Sociëteit Philharmonie verzorgde het vaste vrijdagavondconcerten. De Harmonie werd in 1839 ontbonden.

Door de opheffing van vrijwel alle militaire muziekkorpsen, wegens de economische depressie in 1843, kwam er meer belang-stelling voor gezelschappen uit alle lagen van de bevolking. In 1843 werd de Nieuwe Harmonie opgericht, die ook een sociëteit ging exploiteren. Omdat het gezelschap geregeld had opgetreden voor koning Willem II en diens uitvaart in 1849 had begeleid, verkreeg de Nieuwe Harmonie in 1850 het predicaat “Koninklijk”.

In 1878 betrok de ‘NKH’ in de Stationsstraat een fraai sociëteitsgebouw met een concertzaal en een feesttuin. Het oorspronkelijke gebouw werd enkele jaren geleden gerestaureerd en heeft nog steeds zalen en zelfs een eigen parkeerterrein tot zijn beschikking. En dat in het centrum van Tilburg! Dit gebouw wordt nog steeds gebruikt voor repetities.

Inmiddels is van een muziekkorps in traditionele zin geen sprake meer. In de loop van de tijd is het uitgegroeid tot een allround orkest met een zeer gevarieerd repertoire. En het Harmoniegebouw is inmiddels verbouwd tot Huis van Muziek.