Speel mee

Harmonieorkest NKH

Het Harmonieorkest NKH speelt onder de inspirerende leiding van onze dirigent Maarten Jense, lekkere muziek van klassiek tot modern, bewerkingen van populaire nummers en originele composities voor harmonieorkest. Het orkest bestaat uit ongeveer 35 muzikanten.

Het Harmonieorkest repeteert iedere maandagavond van 20.00 tot 22.30 uur in het Huis van Muziek. Daar is ook het restaurant ’de Harmonie’ en vanaf medio mei 2022 het Kessels Instrumenten Museum gevestigd. Het orkest speelt alle soorten muziek, van pop tot licht klassiek en alles wat daartussen zit. Goed speelbare stukken die technisch makkelijker zijn voor bijvoorbeeld buitenconcerten, maar ook meer uitdagende stukken die wat meer oefening vergen. Voor ons orkest is het sociale deel ook erg belangrijk: na de repetitie is het altijd even ‘uitblazen’ aan de gezellige bar van het Huis van Muziek. Een greep uit onze eerdere optredens: het filmconcert, ‘NKH goes America’,, ‘Pasión Española’, , ‘Great Britain, Great Music’, en ‘Concerto Particolare’, dat ons liet onderdompelen in Italië. Ter gelegenheid van ons 175–jarig bestaan brachten we in de Concertzaal in 2018 een groots opgezet concert met Peer Gynt van Grieg met verteller Peer de Graaf. Wij streven naar ongeveer 5 binnen– en buitenconcerten per jaar, waaronder steevast het lente- en eindejaarsconcert.

Meer weten/ kennismaken?
Bel of mail voor meer informatie naar: Henk Couwenberg
06-225 05 916 | henkcouwenberg@gmail.com

Het Klein Orkest

Het Klein Orkest is een zelfstandig orkest binnen onze vereniging. Voor jonge kinderen is het een eerste stap op de muzikale ladder. En voor volwassen ‘herintreders’ is het vaak een nieuwe start in de muziek.

Om mee te mogen spelen hanteren we geen hoge drempel. Kinderen vanaf 8 jaar met interesse in muziek die ongeveer een half jaar muziekonderwijs hebben gevolgd, kunnen zich bij ons verder bekwamen. Volwassenen hebben wellicht vroeger al een instrument bespeeld en kunnen bij ons hun kennis en vaardigheid opfrissen en daarna wellicht doorstromen naar het Harmonieorkest.

Spelen op je eigen instrument
De muzikanten in het Klein Orkest spelen in principe op het eigen instrument. Als je (nog) geen eigen instrument hebt, wordt bekeken of de vereniging een leeninstrument beschikbaar kan stellen. (Instrumenten die moeilijk vervoerbaar zijn, zoals drums, pauken, piano, worden in de repetitieruimte bewaard).
Het Klein Orkest repeteert elke maandag van 19.00 tot 19.45 uur in het Huis van Muziek, Stationsstraat 26 Tilburg. Kom gerust kijken of speel eens een keer mee.
Dan zie je zelf hoe leuk het is om samen muziek te maken.

Voor meer informatie kun je terecht bij Els Nienhuis
06-114 64 179 | ecam.nienhuis@gmail.com

Opleidingsgroep ‘De Laatbloeiers’

Volwassenen die het jammer vinden dat ze nooit een blaasinstrument leerden bespelen krijgen bij onze vereniging de kans om dat gemis goed te maken. Wij zijn in februari 2022 gestart met opleidingsgroep de Laatbloeiers’.

In een gezellige sfeer maken de deelnemers samen muziek op het instrument van hun keuze. Keus genoeg uit hout of koper: trombone, dwarsfluit, hoorn, saxofoon, bariton, tuba, klarinet, enzovoorts. Spelenderwijs kun je alles leren over , de vingers op de juiste plekken en hoe hard of zacht je moet blazen. In de praktijk blijkt dat het na een paar lessen al aardig begint te klinken. Er zijn niet altijd veel noten en akkoorden nodig om een leuk stuk muziek te maken, vraag dat maar aan de Rolling Stones. Chefdirigent Maarten Jense begeleidt de ‘Laatbloeiers’ wekelijks op maandagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur. Na ongeveer een jaar wordt met de muzikanten in spe bekeken of zij lid willen worden van het Klein Orkest of, als ze voldoende vorderingen maken, het Harmonieorkest en daarbij eventueel kiezen voor aanvullende lessen. Er is een mogelijkheid gratis gebruik te maken van de instrumenten van de Muziekvereniging en van het Kessels Museum dat ook in het Huis van Muziek wordt gevestigd. Uiteraard kan ook een eigen instrument meegebracht worden.

Aanmelden of meer informatie?
Gerard Hermans, 06-23717187 | gerardhermans49@gmail.com

Try Out Cultuur

We starten in april 2022 met de Try Out Cultuurgroep. Kinderen kunnen hier hun muzikale talenten verkennen zonder meteen lid van onze vereniging lid te worden. We richten ons op kinderen van de basisschool uit groep 6 t/m 8. De kinderen komen 12 weken lang op maandagmiddag van 16.00-17.00 uur bij elkaar in de Stationsstraat 26. Chefdirigent Maarten Jense begeleidt ook deze jonge muzikanten in spe wekelijks op de maandagmiddag. Na ongeveer een half jaar wordt bekeken of ze kunnen of willen doorstromen naar het ‘Klein Orkes’ en daarbij gaan kiezen voor aanvullende lessen. Er wordt een mogelijkheid geboden gratis gebruik te maken van de instrumenten van de Muziekvereniging en van het Kessels Museum dat ook in het Huis van Muziek wordt gevestigd. Uiteraard kan ook een eigen instrument worden meegebracht.
In april 2022 organiseren we speciaal voor deze groep een instrumentenmarkt. We laten de kinderen spelenderwijs kennis maken met allerlei instrumenten. Keus genoeg uit hout of koper: trombone, dwarsfluit, hoorn, saxofoon, bariton, tuba, klarinet, ritme instrumenten, enzovoorts. De kinderen kunnen dan spelenderwijs alles leren over , de vingers op de juiste plekken zetten en hoe hard of zacht je moet blazen om er geluid (en liefst muziek) uit te krijgen. Via het Try Outboekje , dat op de scholen wordt uitgedeeld kunnen kinderen zich opgeven.

De kosten zijn 1 euro per keer. Als ze daarna verder willen is er wekelijks de repetitie op maandagmiddag in het Huis van Muziek van om 16.00 -17.00 uur.

Aanmelden of meer weten? Bel of mail naar: Klara Linnenbank.
06-52277285 | klara.linnenbank@gmail.com

Het Klarinetensemble

Dit ensemble bestaat uit vier klarinettisten waarvan 1 de basklarinet bespeelt. Interesse? Meld je aan, dan kunnen we kijken wat we kunnen plaatsen. Een reserve basklarinettist kunnen we zeker gebruiken. Het repertoire bestaat uit licht klassieke en klassieke muziek. Voor deelname aan dit ensemble stellen we als minimale eis : B-diploma of gelijk niveau. We treden jaarlijks op bijv. tijdens Open monumentendag, Museumdag, speciale gelegenheden, etc. Het klarinetensemble repeteert elke week ruim 2 uur. Tijd en plaats in onderling overleg.

Meer weten?
Neem contact op met: Els Nienhuis
0611464179 | ecam.nienhuis@gmail.com