Speel mee

Harmonieorkest NKH

Het Harmonieorkest NKH speelt onder de inspirerende leiding van onze dirigent Maarten Jense, lekkere muziek van klassiek tot modern, bewerkingen van populaire nummers en originele composities voor harmonieorkest. Het orkest bestaat uit ongeveer 35 muzikanten.

Het Harmonieorkest repeteert iedere maandagavond van 20.00 tot 22.30 uur in het Huis van Muziek. Daar is ook het restaurant ’de Harmonie’ en vanaf medio mei 2022 het Kessels Instrumenten Museum gevestigd. Het orkest speelt alle soorten muziek, van pop tot licht klassiek en alles wat daartussen zit. Goed speelbare stukken die technisch makkelijker zijn voor bijvoorbeeld buitenconcerten, maar ook meer uitdagende stukken die wat meer oefening vergen. Voor ons orkest is het sociale deel ook erg belangrijk: na de repetitie is het altijd even ‘uitblazen’ aan de gezellige bar van het Huis van Muziek. Een greep uit onze eerdere optredens: het filmconcert, ‘NKH goes America’,, ‘Pasión Española’, , ‘Great Britain, Great Music’, en ‘Concerto Particolare’, dat ons liet onderdompelen in Italië. Ter gelegenheid van ons 175–jarig bestaan brachten we in de Concertzaal in 2018 een groots opgezet concert met Peer Gynt van Grieg met verteller Peer de Graaf. Wij streven naar ongeveer 5 binnen– en buitenconcerten per jaar, waaronder steevast het lente- en eindejaarsconcert.

Meer weten/ kennismaken?
Bel of mail voor meer informatie naar: Henk Couwenberg
06-225 05 916 | henkcouwenberg@gmail.com

Het Klein Orkest

Het Klein Orkest is een zelfstandig orkest binnen onze vereniging. Voor jonge kinderen is het een eerste stap op de muzikale ladder. En voor volwassen ‘herintreders’ is het vaak een nieuwe start in de muziek.

Om mee te mogen spelen hanteren we geen hoge drempel. Kinderen vanaf 8 jaar met interesse in muziek die ongeveer een half jaar muziekonderwijs hebben gevolgd, kunnen zich bij ons verder bekwamen. Volwassenen hebben wellicht vroeger al een instrument bespeeld en kunnen bij ons hun kennis en vaardigheid opfrissen en daarna wellicht doorstromen naar het Harmonieorkest.

Spelen op je eigen instrument
De muzikanten in het Klein Orkest spelen in principe op het eigen instrument. Als je (nog) geen eigen instrument hebt, wordt bekeken of de vereniging een leeninstrument beschikbaar kan stellen. (Instrumenten die moeilijk vervoerbaar zijn, zoals drums, pauken, piano, worden in de repetitieruimte bewaard).
Het Klein Orkest repeteert elke maandag van 19.00 tot 19.45 uur in het Huis van Muziek, Stationsstraat 26 Tilburg. Kom gerust kijken of speel eens een keer mee.
Dan zie je zelf hoe leuk het is om samen muziek te maken.

Voor meer informatie kun je terecht bij Els Nienhuis
06-114 64 179 | ecam.nienhuis@gmail.com

Opleidingsgroep ‘De Laatbloeiers’

Het Laatbloeiers project heeft op 7 februari 2022 een vliegende start gemaakt. Ca. 55 enthousiaste mensen bezochten de door ons georganiseerde instrumentenmarkt in het Huis van Muziek en vormen nu samen de opleidingsgroep “Laatbloeiers NKH”.​

De deelnemers hebben allemaal een ding gemeen: ze hebben altijd al een muziekinstrument willen bespelen maar zijn er nooit toe gekomen. Die kans krijgen ze nu via onze muziekvereniging. Onder de bezielende leiding van onze docenten Maarten Jense en Rob Ysebaert ontwikkelen ze in sneltreinvaart hun muzikale vaardigheden in een heel gezellige ambiance en met heel veel enthousiasme.

In een gezellige sfeer maken de deelnemers samen muziek op het instrument van hun keuze. Keus genoeg uit hout of koper: trombone, dwarsfluit, hoorn, saxofoon, bariton, tuba, klarinet, enzovoorts. Spelenderwijs kun je alles leren over , de vingers op de juiste plekken en hoe hard of zacht je moet blazen. In de praktijk blijkt dat het na een paar lessen al aardig begint te klinken. Er zijn niet altijd veel noten en akkoorden nodig om een leuk stuk muziek te maken, vraag dat maar aan de Rolling Stones. Chefdirigent Maarten Jense begeleidt de ‘Laatbloeiers’ wekelijks op maandagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur. Na ongeveer een jaar wordt met de muzikanten in spe bekeken of zij lid willen worden van het Klein Orkest of, als ze voldoende vorderingen maken, het Harmonieorkest en daarbij eventueel kiezen voor aanvullende lessen. Er is een mogelijkheid gratis gebruik te maken van de instrumenten van de Muziekvereniging en van het Kessels Museum dat ook in het Huis van Muziek wordt gevestigd. Uiteraard kan ook een eigen instrument meegebracht worden.

Aanmelden of meer informatie?
Gerard Hermans, 06-23717187 | gerardhermans49@gmail.com

Try Out jeugd: kennismaken met muziek

Onze muziekvereniging kijkt samen met onze partners in de stad en met Het Kessels museum op welke wijze we jongeren kunnen interesseren voor het maken van muziek. Daarover leest u later meer op deze site.

Het Klarinetensemble

Dit ensemble bestaat uit vier klarinettisten waarvan 1 de basklarinet bespeelt. Interesse? Meld je aan, dan kunnen we kijken wat we kunnen plaatsen. Een reserve basklarinettist kunnen we zeker gebruiken. Het repertoire bestaat uit licht klassieke en klassieke muziek. Voor deelname aan dit ensemble stellen we als minimale eis : B-diploma of gelijk niveau. We treden jaarlijks op bijv. tijdens Open monumentendag, Museumdag, speciale gelegenheden, etc. Het klarinetensemble repeteert elke week ruim 2 uur. Tijd en plaats in onderling overleg.

Meer weten?
Neem contact op met: Els Nienhuis