Speel mee

Wil je meer weten over de orkesten van Muziekvereniging De Nieuwe Koninlijke Harmonie? Hieronder vind je alle info over onze verschillende orkesten.

Voor de contributie kan de Meedoen regeling van de Gemeente Tilburg van toepassing zijn:
https://www.tilburg.nl/inwoners/laag-inkomen/meedoenregeling/

Harmonieorkest

Het Harmonieorkest speelt, onder de inspirerende leiding van onze dirigent Maarten Jense, lekkere muziek van klassiek tot modern, bewerkingen van populaire nummers en originele composities voor harmonieorkest. Het orkest bestaat uit ongeveer 43 muzikanten.

Het Harmonieorkest repeteert iedere maandagavond van 20.00 tot 22.30 uur in het Huis van Muziek. Daar is ook het restaurant ’De Harmonie’ en sinds juli 2022 het Kessels  Museum gevestigd. Het orkest speelt alle soorten muziek, van pop tot licht klassiek en alles wat daartussen zit. Goed speelbare stukken die technisch makkelijker zijn voor bijvoorbeeld buitenconcerten, maar ook meer uitdagende stukken die wat meer oefening vergen. Voor ons orkest is het sociale deel ook erg belangrijk: na de repetitie is het altijd even ‘uitblazen’ aan de gezellige bar van het Huis van Muziek. Een greep uit onze eerdere optredens: het filmconcert, ‘NKH goes America’,, ‘Pasión Española’, , ‘Great Britain, Great Music’, en ‘Concerto Particolare’, dat ons liet onderdompelen in Italië. Ter gelegenheid van ons 175–jarig bestaan brachten we in de Concertzaal in 2018 een groots opgezet concert met  Peer Gynt van Grieg met verteller Peer de Graaf. Wij streven naar ongeveer 5 binnen– en buitenconcerten per jaar, waaronder steevast het lente- en eindejaarsconcert.

Meer weten/ kennismaken?
Bel of mail voor meer informatie naar: Henk Couwenberg (voorzitter)
06 22 50 59 16 | info@harmonieorkesttilburg.nl

Het Klein Orkest

Het Klein Orkest is een zelfstandig orkest binnen onze vereniging.  Voor volwassen ‘herintreders’ met enige speelervaring is het vaak een nieuwe start in de muziek en voor kinderen is het een eerste stap op de muzikale ladder.

Om te mogen meespelen hanteren we geen hoge drempel. Volwassenen hebben wellicht vroeger al een instrument bespeeld en kunnen bij ons hun kennis en vaardigheid opfrissen bij het Klein Orkest en daarna wellicht doorstromen naar het Harmonieorkest. Kinderen vanaf 8 jaar met interesse in muziek die ongeveer een half jaar muziekonderwijs hebben gevolgd, kunnen zich bij ons verder bekwamen.

In overleg met de dirigent wordt bepaald in welk orkest je kunt meespelen, passend bij je vaardigheden.

Spelen op je eigen instrument
De muzikanten in het Klein Orkest spelen in principe op het eigen instrument. Als je (nog) geen eigen instrument hebt, wordt bekeken of de vereniging een leeninstrument beschikbaar kan stellen. (Instrumenten die moeilijk vervoerbaar zijn, zoals drums, pauken, piano, worden in de repetitieruimte bewaard).
Het Klein Orkest repeteert elke maandag van 18.45 tot 19.45 uur in het Huis van Muziek, Stationsstraat 26 Tilburg. Kom gerust kijken of speel eens een keer mee.
Dan zie je zelf hoe leuk het is om samen muziek te maken.

Voor meer informatie kun je terecht bij Els Nienhuis
06 11 46 41 79 | ecam.nienhuis@gmail.com

Opleidingsgroep, de  ‘Laatbloeiers’

Het Laatbloeiers project heeft op 7 februari 2022 een vliegende start gemaakt. Ca. 55 enthousiaste mensen bezochten de door ons georganiseerde instrumentenmarkt in het Huis van Muziek en vormden samen de opleidingsgroep “Laatbloeiers NKH 2022”.​ In januari 2023 is een nieuwe groep gestart.

De deelnemers hebben allemaal een ding gemeen: ze hebben altijd al een muziekinstrument willen bespelen maar zijn er nooit toe gekomen. Die kans krijgen ze nu via onze muziekvereniging. Onder de bezielende leiding van onze docenten ontwikkelen ze in sneltreinvaart hun muzikale vaardigheden in een heel gezellige ambiance en met heel veel enthousiasme.

In een gezellige sfeer maken de deelnemers samen muziek op het instrument van hun keuze. Keus genoeg uit hout of koper: trombone, dwarsfluit, hoorn, saxofoon, bariton, tuba, klarinet, enzovoorts. Spelenderwijs kun je alles leren over de vingers op de juiste plekken en hoe hard of zacht je moet blazen. In de praktijk blijkt dat het na een paar lessen al aardig begint te klinken. Er zijn niet altijd veel noten en akkoorden nodig om een leuk stuk muziek te maken, vraag dat maar aan de Rolling Stones. Dirigent Maarten Jense begeleidt de ‘Laatbloeiers’ wekelijks op maandagmiddag van 13.15 tot 15.00 uur.
Er is een mogelijkheid gratis gebruik te maken van de instrumenten van de Muziekvereniging en van het Kessels Museum dat ook in het Huis van Muziek is gevestigd. Uiteraard kan ook een eigen instrument meegebracht worden.
Klik hier voor een compilatie van het optreden van de Laatbloeiers aan het einde van de cursus.

Ongeveer 25 deelnemers van de eerste groep vormen vanaf januari 2023 een eigen Laatbloeiersorkest. Afhankelijk van de vorderingen, in overleg met de dirigent, kunnen de muzikanten doorstromen naar het Klein Orkesten, of mogelijk het Harmonieorkest, en daarbij eventueel kiezen voor aanvullende lessen.

Aanmelden of meer informatie?
Els Nienhuis, 06 11 46 41 79 | ecam.nienhuis@gmail.com

Het Klarinetensemble

Dit ensemble bestaat uit vijf klarinettisten waarvan een de basklarinet bespeelt. Het repertoire bestaat uit licht klassieke en klassieke muziek. Wij treden geregeld op bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendag, Museumdag, speciale gelegenheden etc.

Momenteel  is er een wachtlijst, omdat de huidige bezetting maximaal is.

Meer weten?
Neem contact op met: Els Nienhuis
06 11 46 41 79 | ecam.nienhuis@gmail.com